maandag 24 januari 2011

Maxime De Winne weer aan het werk als leerkracht


In Torhout blinken de leerlingen van Maxime De Winne van trots sinds hun leerkracht infiltreerde als belspelpresentator voor het één-programma Basta. Gisteren stond De Winne voor het eerst weer voor de klas. “Wij zijn maar wat trots op onze leerkracht zedenleer, want we hadden nooit verwacht dat dit zijn missie was”, reageerden de leerlingen van het Houtlandinstituut.

Precies een week nadat Maxime De Winne er samen met de makers van het één-programma Basta in slaagde om de belspelletjes van het tv-scherm te krijgen, stond hij gisteren gewoon weer voor de klas. De Winne nam vorige week een weekje verlof om te bekomen van alle aandacht. Maar eenmaal terug voor de klas, werd hij weer overspoeld door reacties. “Het was best wel heftig. De reacties zijn uiteraard positief, al komen er ook negatieve reacties op sociale netwerksites. Ik probeer er mij zo weinig mogelijk van aan te trekken”, zegt De Winne, die zichtbaar nog vermoeid was. Vorige week maandag was te zien hoe hij maandenlang infiltreerde bij het belspel Quizzit. Hij werkte er als presentator in opdracht van de Neveneffecten. Zijn omgeving wist nergens van. De Gentenaar die deeltijds lesgeeft aan het Houtlandinstituut in Torhout kreeg het na verloop van tijd moeilijk om geloofwaardig over te komen voor zijn klas, als leerkracht moraal en zedenleer. “In de lerarenkamer kreeg ik wel eens een kritische opmerking naar het hoofd geslingerd. Ik begreep die mensen maar al te goed, maar ik kon mijn geheime missie niet verklappen. Ik was dan ook bijzonder blij dat ik na vier maanden kon stoppen met die oplichterij”, zegt de leerkracht.

Ook de leerlingen hadden vragen bij de bijverdienste van hun leraar. “We wisten wel dat hij ook acteur was en hij vertelde zelf dat hij presentator was omdat hij aan een boek werkte”, vertelt Phaedra Vanwynsberghe uit het zesde jaar Metaal. Volgens klasgenoot Timothy Coopman was De Winne vorige week hét gesprekonderwerp binnen de schoolmuren. “Ik vind het wel straf dat hij dat gedaan heeft. Meneer Maxime is een coole leerkracht en alleen streng als dat echt nodig is.” De leerlingen zijn het er wel over eens: de belspelletjes kostten heel wat goedgelovige mensen veel geld en het is goed dat ze van het tv-scherm verdwenen zijn. Ook directrice Monique Lingier deelt die mening. “Toen ik vernam dat Maxime presentator werd van belspelletjes was ik niet echt enthousiast. We wisten dat hij wel eens wat voor tv deed, maar dat was er toch wat over. Het kwam dan ook als een complete verrassing dat hij daarin een ‘mol’ speelde. Hij heeft me wel toevertrouwd dat ik hem moest vertrouwen. Dat hij bezig was met iets groots. Ik heb hem ondertussen gefeliciteerd”, zegt de directrice.

Volgens de directrice kan de actie van haar leerkracht perfect gebruikt worden in een pedagogisch project om leerlingen nog kritischer en zelfbewuster te maken. “Je zal altijd voor- en tegenstanders hebben, maar dit diende absoluut het algemeen belang.”

1 opmerking:

  1. Even een recht plaatsing.
    Hier Vanwynsberghe Phaedra, ik zit in het 6de jaar HOUTBEWERKING!

    BeantwoordenVerwijderen