dinsdag 22 maart 2011

Eindelijk geld voor Ten Walle


Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van net geen 600.000 euro toe voor de eerste restauratiefase van het voormalig hospitaal Ten Walle. Dat nieuws ging gisteren als een lopend vuurtje rond in Torhout, want al tien jaar staat het dossier op de agenda. Er kan dit jaar al gestart worden met de verbouwingen.


Het oud hospitaal Ten Walle
prijkt sinds 2000 op de lijst van beschermde monumenten. De gebouwen, eigendom van de stad, bieden op vandaag onderdak aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woordkunst en Dans. “Ten Walle staat al enkele jaren te verkommeren en heeft dringend nood aan een serieuze opknapbeurt. Vooral de twee kapellen zijn bouwfysisch in minder goede staat en staan dan ook al enkele jaren leeg”, zegt minister Geert Bourgeois. Het voormalige hospitaal, sinds de jaren 1960 Ten Walle genoemd, zou in de vroege 13de eeuw gesticht zijn onder impuls van de graven van Vlaanderen. Het hospitaal kent een lange geschiedenis van kloostergemeenschappen en zorginstellingen, verwoestingen, heropbouw en uitbreiding. De huidige gebouwen, met name de hospitaalvleugels rond een binnenkoer met toegangspoort en kapel, dateren uit de 17de en 18de eeuw. De eenbeukige, neogotische kapel kwam er in 1890 bij. “We kennen een bedrag van 598.000 euro toe voor de restauratiewerken. Dat gaat over de beide kapellen en de gevels en het schrijnwerk van de voormalige ziekenhuisvleugels. Ook de zolders krijgen isolatie”, zegt Bourgeois.
Sinds een aantal jaren is het ontwerp voor het nieuwe Ten Walle klaar. Zo zullen de kapellen in hun oorspronkelijke staat hersteld worden en komen de lokalen straks ten goede aan de Muziekacademie. Die barst uit zijn voegen en heeft dringend nood aan nieuwe lokalen. “Wij zijn natuurlijk bijzonder verheugd met dit nieuws”, reageert directeur Johan Vande Caveye. “Momenteel kunnen wij wel enkele lessen geven in de ziekenhuisvleugel, maar er moeten zeker lokalen bijkomen. Uit noodzaak huren wij een aantal lokalen van de scholengroep Sint-Rembert.” De werken zullen dit jaar al kunnen starten. “Eerst is de 19de-eeuwse neogotische kapel aan de beurt. Daar komt een polyvalente ruimte voor niet-versterkte muziek, maar ook voor gespreksavonden en voordrachten. Ook de andere kapel wordt helemaal gerestaureerd. Het historische Van Petegem-orgel dat nu in de kinderboerderij staat, komt daar weer. De kapel kan dienst doen als repetitielokaal, zoals voor de muziekschool», zegt schepen voor Patrimonium Servais Deroo (CD&V). Daarnaast is er nog de renovatie van de binnenkoer en de bouw van een nieuw bijgebouwtje op het domein van het OCMW. «De bedoeling daarvan is een polyvalente ruimte uit te bouwen. Dit gebouw kan perfect dienen als leslokaal.» Vermoedelijk nemen de werken drie jaar in beslag. Voor de realisatie kan het Torhoutse stadsbestuur rekenen op tachtig procent subsidies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten